Lencana & Bendera

 Lencana

 

 

Moto : Ilmu Penyuluh Hidup

Obor :

Buku :

Bunga Padi :

Warna Merah :

Hijau :

 

 Bendera

KETERANGAN MENGENAI BENDERA SMK KANGKONG

 

WARNA KUNING —  Melambangkan kecemerlangan dan ekajayaan pihak sekolah dalam melahirkan para pelajar yang cemeralang dalam akademik, kokurikulum dan sebagainya. Ia juga melambangkan komitmen yang jitu oleh para pendidik bagi memenuhi aspirasi dan kehendak pihak sekolah.

 

WARNA BIRU — Melambangkan semangat perpaduan dan kerjasama yang telah dijalin dengan begitu erat antara guru dan pelajar, pelajar sesame pelajar, antara pihak pentadbir, guru dan kakitangan serta pemuafakatan pihak sekolah dengan PIBG. Ini adalah bagi merialisasikan harapan semua dalam melahirkan sekolah cemerlang dan gemilang.

 

WARNA PUTIH —  Melambangkan keperibadian warga sekolah yang luhur dan murni

 

BUNGA PADI — Motif bunga padi melingkungi lencana pula melambangkan harapan ibubapa terhadap pihak sekolah dan guru bagi mendidik dan mencurahkan ilmu sebaik mungkin kepada anak-anak mereka. Bagitu juga dengan ilmu yang akan menjadi bekalan asasi yang amat berguna kepada anak-anak mereka.

 

LENCANA —  Berada ditengah-tengah bendera, melambangkan kesediaan pihak sekolah bagi membantu dan memberikan yang terbaik kepada para pelajar, ibubapa dan masyarakat.

 

Dicipta oleh : Engku Arif bin Engku Harun ( pelajar 6A5 2005)

Guru penasihat : En. Zain Azmi bin Zainal Abidin

(30 Ogos 2005)

 

About the Author